Insectenhotel maken? Volg dit stappenplan

insectenhotel maken

Zelf een insectenhotel maken? Dat is een heel goed idee. Een insectenhotel is heel nuttig voor de variatie aan diertjes in je tuin. Bijen zijn nuttig voor het bestuiven van planten en lieveheersbeestjes eten verschillende soorten ongedierte. In de huidige strakke tuin van tegenwoordig kunnen ze echter niet goed gedijen. Maar met een insectenhotel maken kun je ze een handje helpen. Zo maak je je tuin weer diervriendelijker en natuurlijker.

Het leukste en goedkoopst is natuurlijk om zelf een insectenhotel te maken. Zo ben je lekker in de tuin bezig. Daarom volgt hier een duidelijk stappenplan zodat je in no-time zelf een insectenhotel in je tuin hebt staan en de verscheidenheid aan beestjes kan vergroten en wie weet heb je in de zomers van die mooie vlinders in je tuin.

Stappenplan insectenhotel maken

Stap 1: Gereedschap verzamelen

Er is niet veel gereedschap nodig om een insectenhotel te maken.

Allereerst houden ze niet van chemisch spul dus gebruik geen lijm of verf en natuurlijk hout. Verder heb je een zaag, spijkers, schroeven, een hamer, boor, schroevendraaier, een rolmaat en natuurlijk het materiaal dat in de verschillende hokjes moet om de beestjes aan te trekken. Die worden later opgenoemd en behandeld.

Verder luistert de precieze afmetingen en afwerking niet zo nauw. Het blijven tenslotte beestjes die er van houden om in kiertjes en gaatjes te kruipen. Dus als je ergens een spleet hebt of iets niet helemaal netjes heb afgewerkt of gezaagd dan is dat niet zo erg.

Stap 2: Het insectenhotel bouwen

Nu gaan we alle planken op maat zagen en alles in elkaar zetten voor het insectenhotel. Hierbij kun je je eigen creativiteit gebruiken of het voorbeeld gebruiken wat ik hier laat zien. Dat is een insectenhotel in de vorm van een huisje.

Insectenhotel maken

 

 

 

 

Het belangrijkste is niet de maat maar dat alles een beetje in verhouding is.

De grootste plaat wordt de achterkant en kan uit een rechthoekige plaat gemaakt worden en daar dan de hoekjes vanaf snijden. Zorg dat je platen gebruikt die ongeveer 2  centimeter dik zijn. Dus niet te dun.

Het dak van het insectenhotel moet iets dikker worden dan de zijkanten zodat het een beetje uitsteekt en je een overkapping krijgt zodat het niet teveel naar binnen kan regenen. Want teveel regen vinden de beestjes niet prettig.

Het handigste om dit te zien is om het even te passen voordat je alles afzaagt.

Insectenhotel maken

 

 

 

 

Zodat je een grove schatting kan maken of het dak een beetje uitsteekt.

De afmetingen van e binnenkant van de planken in je huisje kun je meten door de dikte van de achterste plaat te nemen en daar de wanddiktes van de wanden van af te trekken. Het huisje moet er uiteindelijk ongeveer zo uit komen te zien:

Insectenhotel maken

 

 

 

 

De verschillende planken en balken kun je aan elkaar maken door ze vast te schroeven aan elkaar.

Stap 3: Je insectenhotel opvullen voor je beestjes

Elke insect wil iets anders. Dus om de juiste gasten in je hotel aan te trekken moet je ze de juiste vulling geven. Dus laten we kijken wat voor vulling er allemaal nodig is.

Bijen en wespen

Bijen en wespen houden van bamboe, holle taken en riet. Variatie werkt altijd het beste. Dus zorg voor verschillende diktes.

Lieveheersbeestjes, torren en gaasvliegen

Lieveheersbeestjes en gaasvliegen houden van houtwol, houtsnippers en schors. Je hebt vast nog wel genoeg in je tuin liggen om dit op te vullen. Lieveheersbeestjes zijn heel erg handig om bladluis tegen te gaan.

Metselbijen

Metselbijen houden van baksteen met gaten erin zodat ze kunnen schuilen. Als je nog een baksteen hebt kun je hem proberen in stukken te hakken en gaten in te boren.

Vlinders

En natuurlijk niet te vergeten vlinders. Want die zijn het mooist om te zien voor iedereen. Om vlinders aan te trekken kun je een hokje dichtmaken en er een spleet van 1 cm breed en een paar centimeter lang maken en er wat takjes en stro inleggen. Zodat hij een fijn plekje heeft om te schuilen voor de regen of om in de winter door te brengen.

Stap 4: onderhoud en plaats van je insectenhotel

Om de plaats van je insectenhotel te bepalen zijn er een paar dingen die handig zijn om te weten. Zo wil je het liefst een plekje met weinig regen en wind en hang het ook niet te hoog. Gewoon op de grond zetten is meestal voldoende.

Voor onderhoud moet je alleen af en toe de spinnenwebben weg halen want die vinden je insectenhotel ook een leuk plekje. Controleer ook of vogels niet binnen kunnen dringen.

En dan is je insectenhotel klaar! Geniet ervan en ik hoop dat je er veel plezier mee beleeft.

 

Heb je nog meer projecten en zoek je bouwtekeningen daarvoor. Of zoek je meer voorbeelden van insectenhotels. Kijk dan even op deze website waar meer dan 10.000 bouwtekeningen staan zodat je nooit meer hoeft te zoeken naar nieuwe bouwtekeningen. Ze zijn inclusief handleiding en hij heeft nu een tijdelijke korting van 50%. Dus wees er snel bij.

Klik hier om naar de website met 10.000 bouwtekeningen te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *