Basisgereedschap

Op deze pagina bespreek ik welk basisgereedschap tot de uitrusting van een beginnende klusser moet horen. Ook is het belangrijk om een werkbank te hebben. Een stappenplan voor hoe je een werkbank kan maken vind je hier. Als je wilt klussen volgt hier een lijst met gereedschappen die je moet hebben:

Inhoudsopgave

Beitel

De beitel dient om stukken hout of steen weg te beitelen. Er zijn hout – en steenbeitels. Voor de meeste projecten zal alleen een houtbeitel genoeg zijn.

Basisgereedschap
Beitel

Boormachine

Dit is nodig om schroeven in te draaien en waarschijnlijk het duurste wat je aan moet schaven. Hoe hoger het voltage des te krachtiger is de boor. De meeste simpele is de accuboor wat al genoeg is voor veel klussen.

Koop gelijk boortjes mee voor verschillende soorten materiaal. Denk hierbij aan hout, metaal en beton. Alhoewel hout het belangrijkste zal zijn er veruit ook de makkelijkste om in te boren.

Basisgereedschap
Accuboor

 

 

 

 

 

 

Kijk dit filmpje van cool blue voor een heldere uitleg van de soorten boren die er zijn.

Hamer

Dit is een must have voor alle klussers. De hamer wordt gebruikt om spijkers in te slaan en ze er weer uit te trekken. Daarvoor moet je wel een klauwhamer kopen.

Basisgereedschap
Hamer

Lijm/houtlijm

Er zijn veel verschillende soorten lijmen. Om simpele dingen van hout aan elkaar te lijmen kan je houtlijm gebruiken. Een lijm die bijna overal voor gebruikt kan worden en ook handig is om te hebben is bisonkit.

Basisgereedschap
Houtlijm
Basisgereedschap
Bison kit

Handschoenen

Werkhandschoenen zijn nodig om jezelf te beschermen tegen allerlei dingen. Zoals scherpe randen en splinters. Koop stevige en strakke werkhandschoenen en geen tuinhandschoenen. Die zitten vaak te los en zitten daarom soms in de weg van je klus.

Basisgereedschap
Handschoenen

Nijptang

Een nijptang is beter om spijkers mee uit te trekken dan een klauwhamer. Je beschadigd het hout dan veel minder.

Basisgereedschap
Nijptang

Potlood

Gebruik een stevig en dik potlood om grove lijnen mee te zetten. Zodat het duidelijk zichtbaar is.

Basisgereedschap
Werkpotlood

Rolmaat

Dit is natuurlijk onmisbaar voor de klusser. Gebruik een rolmaat met grote cijfers en die je ook vast kan klikken zodat die niet terugschiet.

Basisgereedschap
Rolmaat

Schroeven 

Schroeven zijn natuurlijk nodig om van alles mee vast te maken. Samen met de boor is het de meest gebruikte methode en ook de snelste om twee planken aan elkaar te maken. Er zijn veel verschillende soorten schroeven voor allerlei materialen. Het makkelijkste is daarom een schroevendoos kopen met veel verschillende soorten schroeven.

Basisgereedschap
Schroeven

Schroevendraaiers

Er zijn twee belangrijke schroevendraaiers. De platte en de kruiskop schroevendraaier. De kruiskop is de meest voorkomende omdat bijna alle schroeven een kruis hebben. Koop hier ook gewoon een hele set schroevendraaier zodat je alle soorten en maten bij de hand hebt.

Basisgereedschap
Schroevendraaierset

Spijkers 

Spijkers zijn natuurlijk onmisbaar om snel met een hamer even twee dingen aan elkaar vastmaken. Hier ook weer spijkers van alle soorten en maten kopen zodat je alles bij de hand hebt.

Basisgereedschap
Spijkers

Waterpas

Waterpas gebruik je om te zorgen dat twee dingen precies een hoek van 90 graden maken. Kijk naar de vloeistof in het buisje en als de luchtbel in het midden zit is het waterpas.

Basisgereedschap
Waterpas

Zaag

De zaag is altijd handig om planken en balken mee door te zagen. Er zijn zagen met grote en wat meer kleinere tanden. De grote tanden zijn voor het grovere werk en de kleinere tanden voor het wat meer gedetailleerde werk. Zorg altijd dat het hout goed vastgeklemd is.

Als je zaagt laat dan de zaag het werk doen en begin niet te drukken of duwen om sneller door die plank heen te komen. Dit kost alleen maar veel energie op niks af.

Basisgereedschap
Zaag

Dat was het dan. Nu weet je wat je allemaal nodig hebt om de meeste klussen die hier staan beschreven te laten slagen.

Als je nog opmerkingen of suggesties heb plaats een reactie.

Vond je dit bericht nuttig like het dan.

Zaagmachines

Om het zaagwerk een stuk sneller te laten gaan zijn er ook zaagmachines. De meest gebruikte zaagmachines zijn afkortzagen, decoupeerzagen en cirkelzagen.

De afkortzaag wordt gebruikt om snel en precies balken af te zagen.

De decoupeerzaag kun je voor meerdere klussen gebruiken. Er kunnen rechte lijnen en bochten mee gezaagd worden en voor elk materiaal is er wel een apart zaagblad te vinden. De meeste materialen kun je er wel mee zagen zoals: keramische tegels, hout, plastic en gipsplaten

De cirkelzaag is vooral voor snel in een rechte lijn te zagen. Zoals lange planken. Ze worden vooral gebruikt om verschillende soorten hout mee te zagen.