Werkbank maken? Onmisbaar voor de echte klusser

Een werkbank maken is handig voor elke klusser. Vooral voor de klussen waar je veel moet voor zagen is een stevige tafel onmisbaar. Deze werkbank kan je vervolgens naar hartenlust uitbreiden door een bankschroef of een simpele klem.

Hier wordt alles stap voor stap uitgelegd hoe je een werkbank maakt. Van bouwtekening tot tips om de werkbank in elkaar te zetten. Een goede werkbank is noodzakelijk voor elke klusser.  Een werkbank is de kern van je klussers bezigheden en het is dan ook belangrijk dat die goed in elkaar zit en stevig is. Zelf werkbank maken

Door zelf een werkbank te maken bespaar je geld en met de juiste bouwtekening en stappenplan kun je je eigen werkbank in een acceptabele tijd zelf maken. Hieronder zie je een goede bouwtekening met stappenplan van een werkbank.

 

Wil je een ander model maken of meer variatie. Dan raad ik je aan om onze kant en klare bouwtekeningen met handleiding en stappenplan te bekijken. Want een goede bouwtekening scheelt veel tijd en zorgt dat je geen fouten meer maakt. Op deze site zijn ook nog andere bouwtekeningen te vinden voor van alles en nog wat.

Het is zeker een aanrader om even een kijkje te nemen.

Klik hier om naar de website met bouwtekeningen te gaan >>

Wat je wel in de gaten moet houden is dat een goede bouwtekening natuurlijk niet alles is. Je zult nog steeds zelf aan de slag moeten om er iets moois van te maken en inzet moeten tonen. Maar met een goede bouwtekening is het wel net wat makkelijker.

Stappenplan Werkbank maken

Stap 1: Juiste gereedschap verzamelen

Werkbank maken
Overzicht onderdelen werkbank

Allereerst moet je de juiste benodigdheden verzamelen. Voor een werkbank heb je niet zoveel gereedschap nodig. Basisgereedschap is eigenlijk al voldoende. Het belangrijkste zijn een zaag, goede lijmklemmen, een winkelhaak, scherpe beitels, een hamer en bevestigingsmateriaal zoals houtdraadbouten voor goede versteviging of schroeven. Houtdraadbouten zijn echter steviger.

Dit gereedschap is bij alle bouwmarkten wel te vinden en waarschijnlijk heb je het meeste zelf al liggen. Ook is het natuurlijk belangrijk dat je genoeg hout hebt liggen.

Stap 2: De basis maken

Het belangrijkste waar je op moet letten is hoe hoog je werkbank moet worden. Dit is afhankelijk van hoe lang je bent. Langere mensen hebben natuurlijk een hogere werkbank nodig. Neem de hoogte waar je riem zit. Dit is de ideale werkhoogte.

Plaats de poten allemaal naast elkaar en teken ze dan af op gelijke hoogte.

Werkbank maken
De poten aftekenen

 

 

 

 

 

Nadat de poten zijn afgezaagd moet je bepalen hoe groot de dwarslatten worden. Dit bepaalt de diepte van je werkbank. Tussen 80 en 100 centimeter is normaal.

Bevestig dan een dwarslat boven en onder.

Werkbank maken
Dwarslatten bevestigen

 

 

 

 

 

Bepaal daarna hoe breed je werkbank moet worden. Als je genoeg ruimte heb is het verstandig om hem rond de 2 meter te maken. Zodat je altijd genoeg plek hebt. Als versteviging heb je ook een achterschot nodig. Nu is de basis klaar.

Werkbank maken
De zijlatten en achterkant bevestigen

 

 

 

 

 

 

Stap 3: Het opbergvak maken

Het is handig om een opbergvak te maken op je werkbank. Zodat je eenvoudig je spullen kunt opbergen. Een manier om dat te doen is door twee latjes tegen de achterkant aan te maken. Zie het plaatje hieronder voor verduidelijking. En maak dan de bodem eraan vast. Zodat je als het ware het achterste gedeelte een bakje vormt. Schroef ook een extra zijlat tegen de zijkanten aan. Dit zorgt voor extra versteviging.

Werkbank maken
De zijlatten van het opbergvak bevestigen
Werkbank maken
De onderkant van het opbergvak bevestigen

 

 

 

 

 

 

Stap 4: Het werkblad maken

Nu komt het laatste. Dit is het werkblad maken. Zorg dat je in het werkblad ook een gat maakt op de plaats waar het opbergvak zit. Teken dit netjes met potlood af. Daar kan je het vastmaken aan de rest en klaar is je werkbank.

Werkbank maken
Het werkblad aftekenen

 

 

 

 

 

Dat was het werkbank maken stappenplan.

Ik hoop dat je hier veel aan gehad hebt. Wil je nog meer informatie over hoe je een werkbank kan maken heb ik nog een gratis pdf met een duidelijk stappenplan, deze is echter wel in het Engels dus ik hoop dat je het begrijpt. Desondanks is het een heldere uitleg.

Klik om snel een werkbank te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *