Radiatorombouw maken? Maak van dat lelijke ding een waar kijkplezier!

radiatorombouw makenRadiatorombouw maken? Nu de wintermaanden eraan komen is er weer extra aandacht voor de radiator. En dus de ergenis dat het niet het mooiste object in huis is. Maar daar kan wat aan gedaan worden.

Met een radiatorombouw maak je je radiator niet alleen mooier maar vaak ook praktischer. Doordat je er spulletjes bovenop kunt zetten zodat het eigenlijk een vensterbank wordt.

Er is echter maar weinig informatie te vinden op het internet over het maken van een radiatorombouw. Zeker als het gaat om variatie in de modellen gecombineerd met een duidelijk stappenplan.

Inhoudsopgave

Meten of bouwtekening gebruiken?

Er zijn twee manieren waarop je je radiatorombouw maken kan. De ene is door zelf alles te meten voor jou specifieke wensen en eisen. Elk huis is natuurlijk anders en heeft daarom ook zijn eigen afmetingen.

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om een kant en klare bouwtekening te gebruiken met een duidelijk stappenplan. In dat geval vind je hier goede bouwtekeningen met veel variatie in radiatorombouwen. Hier kun je ook terecht voor andere soorten bouwtekeningen.

Als je er zelf eentje wilt maken en meten is hieronder een duidelijk stappenplan te vinden.

Stappenplan radiatorombouw maken

Circulatie

radiatorombouw maken

Ten tweede moet je denken aan dat de warmte goed weg kan. Dit betekent dat je
moet letten op een ruimte tussen de radiator en de ombouw. Nadat je de radiator hebt opgemeten moet je overal nog ongeveer 10 centimeter bij optellen om genoeg luchtcirculatie te hebben. Ook moet je ruimte tussen de planken laten waar de warmte vrij naar buiten kan. Zodat je huis wel nog warm wordt in de winter. We willen natuurlijk niet dat al het warmte in het hout gaat zitten. Een regel daarvoor is dat je minstens 1/5 de deel open moet laten.

Uitsteksels

radiatorombouw makenTen derde moet je denken aan de uitsteksels. Hier moeten gaten komen. Denk daarbij aan de thermostaat en de leidingen. Zorg dat je deze netjes aftekent en het liefst iets groter aftekent. Zodat je zeker weten niet in de knoei komt te zitten. Maar ook weer niet te groot natuurlijk want dat ziet er weer lelijk uit. Het uitzagen van de gaten kan je het beste doen met een gatenboor.

Alles in elkaar zetten en plaatsen

Daarna moet je de verschillende delen in elkaar zetten. Om dat duidelijk te maken hier een filmpje van het bekende programma eigen huis en tuin waar ze ook een mooie radiatorombouw maken.

Als laatste moeten we de radiator plaatsen.  Je bevestigt voorzichtig de  voorkant en zijkanten tegen elkaar en plaatst en om je radiator heen. De bovenkant heb ik er zelf los opgedaan zodat ik het later nog makkelijk schoon kan maken. Daarmee moet je wel voorzichtig zijn dat die er niet makkelijk af kan gaan of aangestoten kan worden door kleine kinderen. Om alles samen te vatten heb ik hier een overzicht gemaakt van alle stappen.

Stappenplan radiatorombouw maken

  1. Maak een bouwtekening met alle maten.
  2. Tel daarbij 10 centimeter op voor circulatie en denk aan 1/5 tussenruimte
  3. Denk aan de thermostaat en leidingen waar gaten moeten komen
  4. Bevestig alles aan elkaar
  5. Plaats de ombouw om je radiator heen. Denk aan een manier om hem later schoon te maken

Dan wens ik je nog verder nog veel klusplezier toe!

En ik weet zeker dat het gaat lukken.

Om een andere handleiding te downloaden in PDF versie klik hier >>

Like het bericht als je er wat aan heb gehad.

En heb je opmerkingen of vragen plaats dan een reactie.

Voor meer variatie aan bouwtekeningen vergeet de site niet te checken.

Klik hier voor meer bouwtekeningen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *