Poppenkast maken? Geef je kinderen uren speelplezier!

poppenkast makenEen poppenkast maken zullen de kinderen zeker waarderen. Je hoeft zelf alleen de basis te maken en de poppenkast kan je verder versieren met alle kids. Waardoor je ook nog iets leuks met hun doet. Dat zullen ze zeker waarderen.

Een poppenkast maken is niet moeilijk met een goede handleiding. Omdat deze nogal vaak ontbreken op internet en goede bouwtekeningen zijn ook schaars heb ik een stappenplan gemaakt.

 

Hieronder is een duidelijk stappenplan te vinden hoe je een poppenkast maakt om er daarna je eigen draai aan te geven en uren speelplezier te beleven.

Inhoudsopgave

Stappenplan poppenkast maken

Stap 1 : voorbereiding

Het is handig eerst de benodigdheden te verzamelen voor deze klus. Dit zijn een decoupeerzaag, een boor en twee MDF platen om de poppenkast uit te maken. en een winkelhaak om rechte hoeken mee af te tekenen.

Stap 2: De voorkant maken

Zaag eerst de voorkant uit de MDF plaat.  Zaag hem 180 centimeter hoog en ongeveer 1 meter of iets meer breed.

poppenkast maken

 

 

 

 

Aan de bovenkant kun je een vorm naar keuze zagen, een golfje, driehoek of een andere gevelvorm.

Daarna moet het raam gemaakt worden. Dit wordt gedaan door het eerst af te tekenen met een winkelhaak.
poppenkast maken

 

 

 

En vervolgens vier gaten te boren aan de hoekzijde als start en dan met een decoupeerzaag de rest zagen.

Stap 3 : Zijpanelen maken

De zijpanelen zijn rechthoeken van dezelfde hoogte als de poppenkast zelf dus 180 centimeter voor de breedte kan ongeveer 1 meter genomen worden zodat de poppenkast redelijk stevig staat.

Stap 4 : Poppenkast bakje maken

Daarna moet het bakje gemaakt worden waar de poppen in worden gedaan. Deze ziet eruit als een rechthoek met één kant open zodat de poppen erin kunnen.

poppenkast maken

 

 

 

 

Zaag eerst de verschillende planken uit die nodig zijn om dit te bouwen. De onderste plank kan qua lengte dezelfde lengte hebben als de poppenkast zelf. Omdat de schotten van de poppenkast aan de zijkant worden bevestigt en dus niet in de weg zitten voor dit. Neem voor de breedte 10 centimeter. Dit is genoeg om aardig wat poppen in kwijt te kunnen. Indien je veel poppen heb kan je hier nog wat meer van maken. Neem voor de diepte ook ongeveer 10 centimeter.

Met deze maten kun je de andere maten afleiden. Zaag alle planken uit en bevestig ze net zoals op de tekening aan elkaar met hamer, spijker en houtlijm.

Stap 5 : Alles aan elkaar bevestigen

Nu is het tijd om de voorkant en zijpanelen aan elkaar te bevestigen. Ook het bakje aan aan de poppenkast bevestigt worden. De voorkant met de zijpanelen bevestigen kun je doen door middel van zogenaamde pianoscharnieren.

poppenkast maken

 

 

 

 

Boor door de gaatjes kleine schroeven. Waardoor de twee delen vast komen te zitten. Bevestig daarna het poppenkast bakje door middel van houtlijm en schroeven of spijkers.

Stap 6 : Gordijn maken

Het makkelijkste om een gordijn te maken dat goed open en dicht kan is door middel van een gordijnrail kopen.

poppenkast maken
Gordijnrail

 

 

 

 

 

Deze kan je dan gewoon boven het raampje boren en oude lappen stof kun je gebruiken en op maat knippen om aan de gordijnrail te hangen. Maak dan met draadjes of ijzertjes het stukje stof aan de ringen vast. Bijvoorbeeld als op het plaatje hieronder.

poppenkast maken

 

 

 

 

Stap 7 : Versieren maar!

Nu is de poppenkast klaar en kun je hem versieren. Mijn tip is om dit samen met de kinderen te doen. Die hebben vaak hele goede en creatieve ideeën en je doet tegelijkertijd wat leuks en de kinderen zullen het ook zeker waarderen. Ook kun je met hun de poppen maken zoals Jan Klaassen en Katrijn uit die goede oude tijd. Om poppen te maken is hier een handleiding hoe je dit samen met de kinderen kan doen.

In ieder geval veel plezier ermee.

Bouwtekeningen

Heb je meer ideeën nodig of heb je altijd last van onduidelijke bouwtekeningen die op internet staan dan is de site van 10.000 bouwtekeningen erg handig om te gebruiken.   Hier heb ik zelf al mijn bouwtekeningen vandaan en daarna hoef je niet meer verder te zoeken voor nieuwe bouwtekeningen wat mij heel veel tijd en moeite bespaarde.

Ook zijn deze bouwtekeningen altijd volledig en soms zelfs voorzien van goede instructievideo’s zodat alles helder is. Bekijk mijn review voor een uitgebreide beschrijving en kijkje binnenin het product.

Natuurlijk zullen niet alle je klussen in één keer geklaard zijn je zult er zelf ook altijd genoeg aan moeten doen en er voor willen werken. Maar met de juiste gereedschap en informatie gaat het wel een stuk sneller wat weer motivatie geeft voor volgende projecten. Zodat je plezier kan beleven aan het klussen en het nog ergens goed voor is ook. Mij geeft het in ieder geval veel voldoening om een klus af te hebben altijd.

De 10.000 bouwtekeningen hebben echter nu een actie van 50% korting. Maar dit is maar een tijdelijk actie. Ik weet echter niet wanneer het weggaat maar wees er snel bij want weg is weg.Kippenhok maken

Bovendien heb je niets te verliezen want er is een Niet tevreden geld terug garantie. Dus je kunt het gewoon uitproberen en kijken of er bij zit wat jij zoekt.

 

Klik hier om naar de site met 10.000 bouwtekeningen te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *