Overkapping maken

overkapping-makenOverkapping maken? Een overkapping kan echt een hele mooie uitstraling aan je tuin geven.  Onder een overkapping kan je meubels plaatsen die gewoon droog blijven. Waardoor je een fijn hoekje voor je tuin kunt creëren.

Veel mensen schrikken op van deze klus. Omdat het nogal een groot ding is en de nodige kennis vereist. Het is echter goed te doen met het juiste advies en zo bespaar je veel geld en kun je het helemaal inrichten naar jou eigen smaak en er een mooie creatie van maken die uniek is. Want het mooiste van zelf iets doen is dat je er je eigen draai aan kan geven.

Stappenplan overkapping maken

Om een overkapping te maken is het eerst belangrijk het goede gereedschap in huis te halen. Dit bestaat uit het basisgereedschap en wat andere gereedschap om in de tuin te werken waaronder.

  • Een schop
  • Snelbeton
  • Een kleine trap
  • Grondboor

Deze spullen hoeven allemaal niet zo duur te zijn. Een handige tip is om te vragen aan kennissen en vrienden of je misschien wat kan lenen zodat je het niet zelf hoeft te kopen.

Hieronder is een duidelijk stappenplan weergegeven waardoor je precies weet wat je moet doen. Natuurlijk is dat per overkapping verschillend en de afmetingen kunnen variëren door jou wensen.

Maar de basis wordt hier vertelt. Ook kun je een kijkje nemen op deze site voor kant en klare bouwtekeningen met stappenplan en materialenlijst. zodat je gelijk aan de slag kunt. Hier vind je heel veel bouwtekeningen en dus zit er zeer waarschijnlijk wat bij voor jou overkapping. Al vele heeft het hun geholpen met het bouwen van een overkapping.

Stap 1: Bepalen wat voor soort terrasoverkapping

Je hebt verschillende soorten terrasoverkappingen. Hieronder laat ik een paar voorbeelden zien.

overkapping maken
Een doek als dak
overkapping maken
Dichte dak
overkapping maken
Glazen dak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zo zie je maar dat er veel mogelijkheden zijn. De meest gekozen is echter met het glazen dak. Dit komt vooral omdat je dan in de zomer mooi lichtinval krijgt. Het kan echter ook zorgen voor een broeikas effect waardoor het weer te warm wordt en dan is een dichte dak juist aantrekkelijker. Aan jou de keuze.

Stap 2: Alles uitdenken

Bepaal eerst waar je de overkapping precies wilt plaatsen. De meeste plaatsen het aan het huis vast zodat het aan één muur van je huis zit.

Zorg dat het dak iets afloopt, zo rond de 15 centimeter per meter. Zodat het water er makkelijk afloopt en in de winter de sneeuw.

De palen plaats je ongeveer om de 2,5 meter. Zodat het stevig zit. Voor de meeste zal dat 3 palen betekenen. Twee aan de zijkanten en één in het midden. Zorg dat dit stevige balken zijn die een lange levensduur hebben. Hou met de lengte ook rekening dat er een heel stuk in de grond komt te staan.

Tegen de kant van de muur plaats je een horizontale balk waar straks de platen van het dak op rusten. Deze balk moet hoger zijn dan de uiteinde van de balken zodat het dak schuin loopt.

Overkapping maken

 

 

 

 

 

 

 

Stap 3: Het in elkaar zetten van de overkapping

Bevestig eerst de achterste balk aan de muur. Dit kan gedaan worden door eerst voor te boren. Gebruik zogenaamde hamerpluggen. Ze kunnen met een hamer in de plug worden geslagen. Dit is veel efficiënter. Daarna kun je de rest erin  boren. Zorg dat hij goed horizontaal hangt. Zodat het dak straks ook goed komt te liggen.

overkapping maken
Slag of hamerplug

 

 

 

 

 

Overkapping maken
Paalhouders

Om de palen aan de voorkant aan de grond te bevestigen kun je paalhouders gebruiken. Deze kun je bevestigen door bijvoorbeeld een houten plank aan de onderkant te leggen en die weer goed vast te maken in de grond.

Ook kan je de palen rechtstreeks in de grond verankeren. Als je daarvoor kiest zorg dan dat je een beschermlaagje aanbrengt bij het deel dat in de grond gaat met beits en stort vervolgens het snelbeton in de kuil. Zorg dat de palen goed verticaal blijven staan.

Daarna plaats je ook een horizontale balk aan de voorkant. Dus bovenop de voorste balken. Het is slim om hier de afvoer in te maken zodat het water naar een kant loopt. (Zie afbeelding stap 2)

Vervolgens plaats je latten tussen de zijkanten. Zorg dat de afstand precies zo groot is dat je er straks een glasplaat in kwijt kan.

Plaats daarna de glasplaten er voorzichtig op en klaar is je overkapping.

Tot slot

Natuurlijk kost dit wel enige tijd en het is een hele klus. Maar ik kan je vertellen dat het de moeite waard is om het te doen.

P.S. Als je goede bouwtekeningen en duidelijke stappenplan zoekt voor al je klussen binnen en buitenshuis bezoek dan even de website van Fred Schouten. Hij is ervaren klusser en heeft meer dan 10.000 bouwtekeningen klaarliggen. De meeste bouwtekeningen missen details en een goede handleiding waardoor je vaak alsnog langer bezig bent dan nodig.

Natuurlijk moet je daarna ook nog steeds flink aan de slag. Het is tenslotte een bouwtekening en niet je hele klus is zomaar geklaard. Maar het kan wel de nodige tijd besparen. Omdat je ook niet meer naar nieuwe bouwtekeningen op het internet hoeft te zoeken wat weer veel tijd scheelt.

Hij heeft nu een tijdelijke aanbieding en geeft 50% korting op zijn collectie van 10.000 bouwtekeningen. Ook bied hij je een 30 dagen niet tevreden geld terug garantie. Voor een kijkje binnen in het product kun je mijn review bekijken.

Klik dus snel hier voor 10.000 bouwtekeningen!

 

 

1 Comment

  1. Zeer interessant! Ook kan ik me niet voorstellen dat er zoveel bouwtekeningen in een plaats verzameld kunnen worden – 10.000! Helaas heb ik geen tijd om alle deze stappen zelfstandig te doen omdat ik werk hard, maar ik wilde altijd en terrasoverkapping hebben en nu ga ik op zoek naar een goed bouwbedrijf. Hopelijk zal ik over een tijdje van mijn terras zelfs meer genieten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *