Kippenhok maken? Geef je kippen ook luxe!

kippenhok makenKippenhok maken? Waarschijnlijk wil je graag een kippenhok maken maar weet je niet waar je moet beginnen? Of wil je weten waar je allemaal op moet letten zodat je niets verkeerd doet. In dat geval is het de moeite waard om even rustig door te lezen wat er allemaal voor nodig is. Want er komt heel wat bij kijken. Een kippenhok maken moet wel zorgvuldig gebeuren zodat je kippen ook een fijn leven krijgen.

Vaak is het zo dat niet alles waar je op moet letten gezegd wordt. Of zijn de bouwtekeningen onduidelijk. Zodat je halverwege nog niet zeker weet wat je moet doen en dan weer andere sites afgaan voor verdere informatie wat weer tijd kost. Het handigste is natuurlijk als alles beknopt bij elkaar staat zodat je gelijk aan de slag kunt en geen tijd kwijt bent aan dingen opzoeken.

Ik wil graag laten zien dat het niet zo moeilijk is en dat ook jij een mooi kippenhok maken kan in een niet al te lange tijd. Als je een dag of twee vrij hebt en alle spullen al in huis hebt kan je al een mooi resultaat neerzetten. 

Vaak kan je er echter nog jaren van genieten en is het zeker de moeite waard om wat energie erin te steken. Zodat je trots kunt zijn op het uiteindelijke kunstwerk.

Hier is echter alles duidelijk beschreven zodat je weet wat je moet doen en alleen de instructies hoeft te volgen. Dat maakt het wel zo makkelijk. Om te beginnen heb je een goede bouwtekening nodig. Hieronder is een stappenplan te vinden hoe je een kippenhok in elkaar zet.

Inhoudsopgave

Bouwtekeningen

Wil je meer variatie in de bouwtekening van het kippenhok. Dan raad ik je aan om hier te kijken. Dit zijn Fred’s bouwtekeningen en hier staan heel veel bouwtekeningen zodat je niet meer hoeft te zoeken naar nieuwe bouwtekeningen. Dit heeft mij wel wat tijd bespaart. Dus zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen.

Dit zijn complete bouwtekeningen die zorgen dat je minder fouten zult maken en makkelijker je klus afrond. Het is onmisbaar voor de beginnende klusser. De site bevat ook een duidelijk stappenplan voor elk kippenhok dat je wilt bouwen. Sommige zelfs met instructievideo’s.

Natuurlijk zul je er zelf ook nog steeds energie in moeten steken. Maar met de juiste bouwtekeningen gaat het een stuk makkelijker blijkt uit de ervaring van veel mensen die deze bouwtekeningen al gebruikt hebben.

Stappenplan kippenhok maken

Stap 1: Grootte van het kippenhok bepalen

Ik laat hier één voorbeeld van een kippenhok zien. Eerst is het dus belangrijk om te bepalen wat voor kippenhok je nodig hebt. Normale tot redelijk grote kippen hebben ongeveer 1,5 m^2 ruimte nodig, kleine scharrelkippen ongeveer de helft.

Dit is veel groter dan de meeste mensen gebruiken. Veel mensen maken het kippenhok veel te klein wat ten koste gaat van de levenskwaliteit van de kip. Denk daar dus aan bij het ontwerp.

Het kippenhok wat hier wordt bekeken is goed voor ongeveer 4 kippen.

Stap 2: Het frame maken van het kippenhok

Allereerst moet er een goed en stabiel frame worden gemaakt. Zodat het kippenhok stevig is en je later alles gemakkelijk aan elkaar vast kan maken. Eerst moet de onderkant gemaakt worden. Hieronder zie je de afmetingen van het kippenhok wat we gaan bouwen.

Kippenhok maken

 

Dit is het basisframe. De latjes kun je op maat zagen met een gewone zaag of een cirkelzaag. Deze is wat sneller maar kost ook iets meer. Bevestig de latjes aan elkaar door middel van schroeven en een boormachine.

De rest van het frame ziet er zo uit:

Kippenhok maken

 

 

 

 

 

Nadat je dit hebt gemaakt dien je nog één dingetje te doen voor het frame. Dit zijn de balken maken waar straks de platen op steunen. Hoe die eruit zien zie je  in het plaatje hieronder.

Kippenhok maken

 

 

 

 

 

Deze moet je iets langer maken dan de 1,76  en is afhankelijk van hoe dikke balkjes je gebruikt. Dit is echter makkelijk op te meten met een rolmaat.

Stap 3: De dakbedekking erop leggen

Nu is het tijd om het kippenhok wat dichter te maken om de kippen goed te beschermen tegen de zon en een veilig plekje te geven. Alleen het achterste gedeelde wordt dichtgemaakt. Zodat ze kunnen kiezen of ze zon of schaduw willen.

Eerst wordt er een plaat in het midden gezet zodat het water kan aflopen mocht er water in het kippenhok komen. Hier kunnen ze dus veilig eieren leggen en slapen.

Daarna kun je met latjes de twee zijkanten van het achterste gedeelte van het kippenhok bedekken.

Kippenhok maken

 

 

 

 

 

Stap 4: Ingang en uitgang maken

Om te zorgen dat de kippen naar boven kunnen moet er nog een trappetje gemaakt worden. Hieronder zijn de afmetingen ervoor.

Kippenhok maken

 

 

 

 

 

 

Om straks later makkelijk de eieren te pakken is het verstandig om een klepje te maken achterin.

kippenhok maken

 

 

 

 

 

Dit kan je met scharnieren vastmaken zodat je het nog open kan maken.

Stap 5: Zitstok en legnest maken

Om de kippen het comfortabel te maken is het verstandig om een zitstok te maken. Deze kan je het beste vierkant of ovaal maken. Want van ronde balken glijden ze makkelijk af.

Daarnaast moet je nog een legnest maken. Zodat de kippen een plek hebben om hun eieren te leggen. Zorg dat je ook voer legt bij de legnest zodat de kip die zit te broeden ook makkelijk eten kan pakken.

Kippenhok maken
Zitstok en legnest

 

 

 

 

 

Stap 6: De rest dichtmaken en de bodem in het nachthok

Als laatste dien je alleen nog gaas voor de overige open delen te maken. Zodat de kippen niet kunnen ontsnappen en jij ze goed kan zien en ze in de buitenlucht zitten.

Zorg dat je in het nachthok wat houtsnippers of stro met wat graankorrels. Je kan ook zand gebruiken. Dit heeft wat minder onderhoud nog.

Dit was het stappenplan van een kippenhok maken.

Overig advies

  • Zorg dat ze een fijn en warm plekje hebben om in te slapen. (Een nachthok)
  • Plaats het hok niet in de volle zon maar ook niet met een plek met alleen maar schaduw. Zorg dat er een aangename temperatuur heerst.
  • Maak de ingang voor de kippen groot genoeg
  • Zorg dat je het hok makkelijk schoon kan houden

Heb je hier wat aan gehad. Zorg dan dat je een like achterlaat en wordt lid van onze facebook pagina.

Heb je vragen of opmerkingen. Ik hoor het graag in een reactie.

P.S. Zoek je meer variatie aan goede bouwtekeningen en duidelijke stappenplannen. Kijk even op de website van Fred Schouten. Hij heeft nog veel meer bouwtekeningen dan alleen kippenhokken. Bijvoorbeeld ook hoekbanken, hondenhokken, tafels en kasten. Je kan het zo gek niet bedenken.

Hij heeft  nu een tijdelijke korting van 50% dus op zijn 10.000 bouwtekeningen pakket dus zorg dat je er snel bij bent. Er zijn al vele tevreden klanten je vooKippenhok makenrgegaan.

Hij heeft ook nog eens een 30 dagen niet tevreden geld terug garantie dus er zit geen risico aanvast. Probeer het rustig een keertje uit en kijk of je het wat voor jou is.

Klik hier om naar de website met bouwtekeningen te gaan!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *