Houthok maken voor de koude wintermaanden?

houthok makenWil je een houthok maken voor de koude wintermaanden die eraan zitten te komen. Zodat je goed droog hout hebt en het hout goed kan gebruiken voor je open haard. Om lekker warm en knus je huis te verwarmen.

Dat komt goed uit, want met de juiste bouwtekening en advies kun jij snel en goedkoop een houthok maken. Natuurlijk moet je het zelf altijd nog in elkaar zetten, dus hoe mooi iets ook klinkt je zult er zelf ook altijd wat voor moeten doen. Wil je meer dan alleen een opslagplaats voor je hout maken maar een hele overkapping waar je lekker kan zitten, kijk hier voor een uitleg over hoe je een overkapping maakt.

Met dit advies wordt het stukken eenvoudiger want het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. 

Want de meeste bouwtekeningen en advies op internet zijn onduidelijk of niet compleet. Waardoor het moeilijker wordt dan het eigenlijk is en je wilt het natuurlijk zo simpel mogelijk houden.

Om het zo simpel mogelijk te houden is het van belang een goede stappenplan en bouwtekening te hebben. Die precies beschrijft wat je moet doen en hoe je dat moet doen. Met welk gereedschap en waar je precies moet boren. Zodat er niets aan het twijfel wordt overgelaten.

Om maar gelijk over te gaan op actie is hier het duidelijke stappenplan.

Inhoudsopgave

Stappenplan: houthok maken

Stap 1: Concept bedenken

De eerste vraag is waar je het houthok gaat plaatsen. Je kan het houthok het beste plaatsten op een plek die je niet of bijna nooit gebruikt in je tuin. Meestal is dit een ruimte achter je tuinhuis of een andere dooie hoek waar je geen andere dingen kan neerzetten.

Een extra voordeel is dat je de eerst nutteloze plek weer nuttig maakt en vaak wordt dat hoekje van je tuin waar je nooit komt allemaal maar vochtig en vies. Nu blijft het ook nog redelijk netjes.

Daarnaast moet je gaan bepalen welke afmetingen je houthok gaat hebben. Dat hangt er natuurlijk vanaf hoeveel ruimte je in je tuin hebt en hoeveel hout je gebruikt en hoe vaak je het weer bij wil vullen.

Stap 2: Het frame maken

De tweede stap is om de balken (het frame) waar de rest op rust te maken. Allereerst beginnen we met de palen die in de grond komen en waar het dak op rust.

Die moet een beetje schuin afgezaagd worden omdat het dak ook schuin komt te staan. Dit in verband met dat de regen eraf kan lopen. Zie de foto hieronder voor de afmeting.

houthok maken

 

 

 

 

De hoogte van de balk hangt af van hoe hoog je het houthok wil maken.

De volgende stap is de balken van het dak maken. Zie de afbeelding hieronder voor de afmetingen. Zoals je kunt zien hebben deze balken ook een schuine rand omdat ze schuin komen te liggen en nu steken er geen delen uit. Deze hoef je dus niet perse af te zagen. Het staat echter wel wat netter.

houthok maken

 

 

 

Daarna komen de zijbalken. 4 voor de lengte richting (nummer 1) en 2 voor de breedte richting (nummer 2). Deze moeten passen met je eerdere maten en is ook afhankelijk hoe lang het breed je het houthok wil maken. Denk hier van te voren goed over na.

houthok maken

 

 

 

 

 

 

Dus in totaal zijn dat zes balken die je op maat moet zagen.

Verder kun je alle balken bevestigen met lange schroeven. Zorg dat de schroeven een stukje langer zijn dan de dikte van de balk. In dit voorbeeld dus 9 centimeter. Een schroef van ongeveer 12 centimeter of langer zou in dit geval voldoende zijn.

Stap 3: Dak plaatsen

Daarna kun je het dak gaan plaatsen. Dit wordt gedaan met een grote plaat. Het beste is om multiplex dat watervast is te gebruiken en zorg dat de plaat overal ongeveer 20 centimeter uitsteekt zodat het water er netjes af kan lopen.

Boor dan het dak vast met schroeven.

houthok maken

 

 

 

 

Daarna kun je het dak steviger maken en de levensduur verlengen door er nog een laag zelfklevende dakrol overheen te gooien.

houthok maken

 

 

 

Stap 4: Zijkant vastmaken

Om alle kanten dicht te maken is het ook nodig om zijkanten te plaatsen.

Deze kun je maken met rabatdelen. Dat zijn planken die je zo in elkaar kunt klikken of al voor jouw in elkaar gezet zijn waardoor het een schot is. Meet de afmetingen van je zijkant en zaag de juiste afmetingen.

houthok maken

 

 

 

 

 

 

Stap 5: De poten beschermen

De laatste stap is de poten beschermen. Deze kunnen snel gaan rotten in de natte bodem. Afhankelijk van de paal die je hebt gekocht. Duurdere palen rotten meestal minder snel en voelen ook steviger en zwaarder aan.

Indien je een wat goedkopere paal hebt breng dan een beschermlaagje aan met oleum.

houthok maken

 

 

 

 

 

Advies

Dat was het dan. Ik hoop dat je hier wat aan hebt en dat het veel sneller gaat. Heb je meer inspiratie nodig voor houthokken of misschien wil je andere voorwerpen in je tuin of huis maken. Dan raad ik je aan om goede bouwtekeningen te gebruiken. Goede bouwtekeningen schelen veel tijd en geld. Doordat je precies weet wat je moet doen en zo minder fouten maakt.

Daarom raad ik je aan om een kijkje te nemen op de website van Fred Schouten. Hij heeft goede en duidelijke bouwtekeningen met een helder stappenplan voor ieder bouwproject dat je maar kan verzinnen. Want hij heeft al meer dan 10.000 bouwtekeningen verzameld.

Hierdoor hoef je nooit meer het internet af te zoeken naar andere bouwtekeningen of geld uit te geven aan bouwtekeningen die niet meer kloppen en kun je met een gerust hart je klus afmaken. Fred verzameld al jarenlang bouwtekeningen en al veel klussers hebben er wat aan gehad. Natuurlijk komt resultaat zoals ik al eerder zei nooit vanzelf aanwaaien maar zal je er wel wat voor moeten doen. Maar dit is een manier waarbij voor mij alles sneller ging.

Ikzelf ook en heb daarom een review geschreven waarin je een kijkje kan nemen in het product. Check hier mijn review om te zien wat het allemaal inhoud.

Hij bied nu echter 50% korting op zijn product dus wees er snel bij want er is een kans dat hij de prijs straks weer verhoogd.

Er valt echter niks te verliezen want hij heeft een 30 dagen niet tevreden geld terug garantie. Dus neem nu actie en bespaar een hoop tijd en geld.

Ja, breng me naar de website met 10.000 bouwtekeningen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *