Bouwtekening vogelhuisje? Zorg dat je tuin een fijn plekje wordt!

Bouwtekening vogelhuisjeEen bouwtekening vogelhuisje zorgt ervoor dat je makkelijk een fijn vogelhuisje kan maken. Dit zorgt ervoor dat je tuin een fijne plek wordt om in te zitten en een aangename sfeer krijgt met veel natuurgeluiden om je heen.

Een vogelhuisje is niet zo groot project en op zich nog wel te doen zonder goede bouwtekening. Als je echter iets groters wil maken of zeker wilt weten dat je de goede maten pakt zal ik het wel aanraden.

Er zijn op internet echter geen bouwtekeningen van mooie grote vogelhuisjes te vinden. Als je meer variatie voor je bouwtekening zoekt dan dit kleine huisje hieronder raad ik je aan deze site eens te bezoeken. Hieronder heb ik verder een beschrijving van een simpel vogelhuisje met nog wat tips.

Op deze pagina vind je een goede bouwtekening van een vogelhuisje en laat ik zien hoe je er eentje moet bouwen en waar je allemaal op moet letten. Een vogelhuisje zorgt ervoor dat je tuin veel vogelvriendelijker wordt en er meer vogels komen. Ik vind het zelf een heerlijk fijn geluid om het tsjirpen van de vogels te horen. Het brengt rust en vrede in je tuin.

Bouwtekening vogelhuisje

Er zijn veel verschillende soorten vogels en dus zijn er ook veel verschillende soorten vogelhuisjes. Bedenk dus eerst wat je doel is met het bouwen van vogelhuisjes. In mijn geval is het dat fijne getsjirp horen van de vogels.

De meeste mensen kiezen ook  hierom een vogelhuisje en wat ook heel leuk is, is om naar die kleine schattige vogeltjes te kijken. Gelukkig gaan die twee goed samen en maken de kleine vogels ook prettige geluiden. In dit geval zal ik een vogelhuisje voor koolmezen, pimpelmezen, huismussen en ringmussen aanraden. Deze vier zullen dan ook behandeld worden hier.

Om te bepalen welk vogel voor jouw het prettigste geluid geeft hieronder vier geluidsfragmenten. Natuurlijk kun je ook altijd meerdere vogelhuisjes bouwen.

Koolmees:

Pimpelmees:

Huismussen

Ringmussen

Nadat je jouw mooiste geluid heb gekozen en dus weet voor welke vogel je een vogelhuisje gaat maken kun je hier voor alle vier de vogels een bouwtekening en uitleg vinden. Het principe is voor alle vier de vogels hetzelfde.

Bouwtekening vogelhuisje

De algemene bouwtekening ziet er zo uit. Deze is voor koolmezen. Het enige verschil is de grootte van het gat. Pimpelmezen hebben een gat van 2.8 cm nodig. Ringmussen van 4 cm en huismussen van 3.6 cm. Als je alle vier de soorten mussen wilt hebben in je vogelhuisje dien je dus het grootste gat van 4 centimeter te pakken.

Bouwtekening vogelhuisje
Bouwtekening vogelhuisje koolmees

 

De maten zijn 12x12x26 cm en het gat is 3.2 centimeter groot voor koolmezen.

 

 

Voor meer bouwtekeningen om een vogelhuisje te bouwen. Bezoek de website van Fred Schouten. Hij heeft meer dan 10.000 bouwtekeningen over van alles en nog wat. Ik heb ook veel van mijn inspiratie daarvandaan en het scheelt een hoop tijd.

Klik hier om naar de website van Fred Schouten te gaan >>

Op welke hoogte ophangen en hoeveel afstand van andere vogelhuisjes?

Hier een tabel om het makkelijk te onthouden

Bouwtekening vogelhuisje

Voor mussen maakt het niet uit hoe dicht ze bij elkaar zitten. Mussen houden van gezelschap en vinden het lekker om knus bij elkaar te zitten. Een ezelsbruggetje daarvoor is: een mus houdt van knus.

Voor een uitgebreider overzicht van alle vogels:
download de PDF met handig overzicht >>

 

 Tips en advies

Hier volgen nog enkele tips zodat de vogels optimaal kunnen genieten van het vogelhuisje.

  • Zorg ervoor dat het vogelhuisje op een plekje hangt waar niet de hele dag de zon op schijnt. Zodat het niet te broeierig wordt binnenin.
  • Hang het huisje niet op het zuidwesten of zuiden. Dit is namelijk de richting van slecht weer en zorg dat de vogels makkelijk naar binnen kunnen vliegen. Verwijder hindernissen of obstakels.
  • De opening voor de vogels kun je het beste maken met een gatenzaag van de juiste diameter.
  • Plaats de opening voor de vogels redelijk hoog zodat de jongen niet ontsnappen
  • Zorg dat je elk jaar het vogelhuisje schoonmaakt zodat de vogels in een prettige leefomgeving zitten en niet in hun eigen stank.
  • Maak het vogelhuisje van natuurlijke materialen en zorg ervoor dat het niet heel erg opvalt. Dit is om roofvogels tegen te gaan.
  • Maak het vogelhuisje stevig en zorg ervoor dat het niet schommelt door de wind.

Ik hoop dat je hiermee vooruit kunt en zelf ook een mooie tuin te maken die veel vogels aantrekt. Zodat het echt een stukje natuur wordt. Heb je ook een hond en wil je dat die een fijn plekje heeft om te slapen dan kun je hier kijken hoe je een hondenhok kan maken.

Dan wens ik je verder nog veel bouwplezier.

Ik weet zeker dat het een succes gaat worden!

Heb je vragen laat dan een reactie achter

Vond je het een leuk artikel geef dan een like of share het op facebook

P.S.

Indien je uitgebreide en complete bouwtekeningen met handleiding en stappenplan nodig hebt raad ik je aan om naar de website van Fred Schouten te gaan.

Klik hier om naar de website te gaan >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *