Bouwtekening hondenhok nodig? Je hond zal het waarderen!

Bouwtekening hondenhokEen bouwtekening hondenhok is erg handig als je een hondenhok wilt maken zodat je jouw hond buiten kan laten slapen en hem niet meer binnen hoeft te laten slapen maar een eigen plekje geeft waar hij zich thuis voelt en waar het lekker warm is in de winter.

De meeste hondenhok bouwtekeningen zijn echter onduidelijk er zijn al niet zoveel bouwtekeningen voor hondenhokken. Een bouwtekening is echter wel een must-have voor het maken van je hondenhok. Want het zorgt ervoor dat je precies weet wat je nodig hebt en wat je moet zagen. Dat bespaart kostbare tijd.

Op deze pagina wordt alles uitgelegd hoe je een hondenhok kan maken. Wil je alleen een bouwtekening kijk dan hier voor een hele scala aan goede bouwtekeningen inclusief handleiding en stappenplan voor hondenhokken. Door die website heb ik zelf een goede stevige hondenhok kunnen bouwen in weinig tijd.

Een hondenhok kan een mooie toevoeging zijn voor je hond. Zo kun je je hond buiten laten slapen en heb je minder overlast van hondenharen in je huis. Als je een hondenhok gaat maken dien je met een aantal dingen rekening te houden. Hieronder wordt uitgelegd hoe je een hondenhok bouwt en op welke dingen je moet letten.

Wil je niet alleen een hondsvriendelijke maar ook een vogelvriendelijke tuin dan kun je ook een bouwtekening vogelhuisje bekijken.

Stap 1: Een ondergrond bouwen

Allereerst zal je moeten beginnen met een goede geïsoleerde ondergrond maken voor je hond. Voor elke hond is het weer anders hoeveel ruimte die nodig heeft. Maar zorg er in ieder geval voor dat je hond genoeg bewegingsvrijheid heeft zodat hij zich makkelijk kan draaien. Maak het hondenhok echter niet te groot want dan is het in de winter te koud. Want met een groot hok gaat meer warmte verloren omdat het een groter oppervlakte heeft en zo meer in contact met buiten staat.

Bouw het plateau waar de hond op gaat slapen iets hoger dan de grond zelf. Dit heeft ook weer te maken met isolatie zodat de koude ondergrond minder goed door het hondenhok doordringt. Als het vaak regent waar je woont dan moet je zorgen dat deze basis nog eens extra hoog wordt. Zodat de hondenhok beschermt is tegen instromend water. Hoe dit eruit ziet zie je hieronder.

Bouwtekening hondenhok
De fundering

Bevestig alle balken aan elkaar door middel van een schroevendraaier of een boormachine als je die hebt. Deze verhoging zorgt ervoor dat de hond hoog en droog slaapt. Denk er ook aan dat je stevige balken gebruikt van goede kwaliteit. Dit om te zorgen dat je hondenhok lang meegaat en goed tegen regen en een natte ondergrond kan.

Daarna moet je de onderkant vastmaken. Het is het makkelijkst om deze van triplex te doen. Triplex is sterk hout van goede kwaliteit.

 

Bouwtekening hondenhok
De ondergrond

Stap 2: De muren bouwen

Nu kunnen de muren gebouwd worden. Hiervoor is een goede bouwtekening nodig. Meet de lengte en breedte van het vierkant en teken dit af. Met de hoogte moet je erop letten dat je hond er nog ruimschoots in kan staan. Zodat hij het niet benauwd heeft.

Bouwtekening hondenhok
De zijkanten van het hondenhok

Maar maak de opening niet te groot. Dit in verband met de kou die naar binnen kan komen in de winter. Een handige manier om een boog in je opening te krijgen is door een bord te gebruiken en die over te tekenen. Zie de afbeelding hieronder.

Bouwtekening hondenhok
Opening tekenen

Zodra je alles hebt kun je beginnen met zagen. Dit kan met een gewone zaag. Maar sneller is een decoupeerzaag. Zorg dat de wanden stevig staan door houten balken op de hoeken te plaatsen.

Bouwtekening hondenhok
Houten balken vastmaken

Dit zorgt ervoor dat je de wanden makkelijk aan elkaar kan maken en dat het hondenhok langer meegaat. Om de ondergrond aan de verstevigingspalen te maken kun je verzinkte schroeven van ongeveer 5 cm lang gebruiken. De muren kan je vastmaken met lange schroeven.  Plaats daarna de voor- en achterkant tegen de steunbalken aan.

Bouwtekening hondenhok
De voor- en achterkant ertegenaan

Stap 3: Het dak erop zetten

Het dak dient altijd schuin af te lopen. Zodat het regenwater weg kan. Daarom zijn de voor en achterkant ook al puntig gemaakt. Maak eerst vier balken aan de binnenkant van de voor- en achterkant vast. Hier komt het dak straks op te steunen. Teken alles eerst netjes af. Zowel de steunbalken als het dak dat erop komt te liggen. De maten zijn al bepaald door de rest van het hondenhok.

Bouwtekening hondenhok
4 balken voor het dak

Maak het dak wel iets langer dan het hondenhok zelf zodat het regenwater makkelijk weg kan. Maak de balken en dak goed vast door middel van schroeven. Zorg ervoor dat er geen gat zit in het midden en de twee platen voor het dak precies op elkaar passen. Zodat er geen water in het hok lekt.

Nu is je hondenhok bijna af. Hij is alleen nog een beetje saai.

Stap 4: Je Hondenhok opvrolijken

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om je hondenhok op te vrolijken.  De eerst is je hondenhok verven. Zorg dat de verf niet giftig is en diervriendelijk. Je kunt zorgen dat de hondenhok bij de rest van je tuin past. Een tip als je kinderen hebt is om ze mee te laten helpen. Zodat je samen bezig bent voor je hond. Een leuke kinderactiviteit.

Daarna kan je je dak steviger maken door middel van dakpannen op je hondenhok te leggen. Dit geeft ook een leuke uitstraling.

Als laatste kun je de binnenkant nog inrichten door een matje neer te leggen en een naambordje naast de opening te plaatsen.

Bouwtekening hondenhok

En nu is je hondenhok helemaal af!

Nog een keer de stappen op een rij

  1. Een ondergrond bouwen
  2. De muren bouwen
  3. Het dak erop zetten
  4. Je hondenhok opvrolijken

Succes met je hondenhok maken en ik weet zeker dat het gaat lukken.

Hierboven stond één manier hoe je je hondenhok kan maken. Wil je meer variatie en ook andere bouwtekeningen dan raad ik je aan om eens een kijkje te nemen op de website van Fred Schouten. Hij heeft meer dan 10.000 bouwtekeningen inclusief handleiding en volledige stappenplan.

Klik hier om naar de website voor al je bouwtekeningen te gaan >>

Vind je dit artikel nuttig? Like hem dan.

Heb je vragen? Plaats dan een reactie onderaan dit bericht

Dan wens ik je verder nog veel succes en heel veel klusplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *