Boekenkast maken? Modieus en praktisch voor al je spullen!

Boekenkast maken? Een boekenkast is een waardevolle toevoeging voor je woon- of slaapkamer. Het zorgt ervoor dat je van je berg boeken een geordend en netjes uitziende geheel maakt.

Voor een boekenkast zijn echter niet perse boeken nodig. Het is ook heel mooi om een boekenkast met allerlei spulletjes als decoratie te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan foto’s van vakantie, standbeeldjes of vazen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Er zijn echter wel een paar dingen die belangrijk zijn om te weten als je een boekenkast gaat maken. Want een boekenkast maken is nog geen makkelijke opgave. Omdat het een groot project is, is het verstandig om een goede werkbank te hebben. Zodat je efficiënt kan werken.

Ook is het verstandig om een goede bouwtekening te hebben. Op deze site vind je goede complete bouwtekeningen. Zodat je gelijk door kan met je project. Als je gelijk aan de slag wilt met een goede bouwtekening klik dan hier. Hieronder vind je nog verdere tips om een boekenkast te maken.

Inhoudsopgave

Bouwtekeningen

Waarom is een bouwtekening zo belangrijk? Het is goed om te weten dat  een goede bouwtekening veel tijd bespaart. Dit komt omdat een bouwtekening precies aangeeft welke maten je moet zagen voor al je planken en waar je precies moet boren.

De meeste bouwtekeningen op het internet bevatten echter te weinig informatie en daardoor kan het voorkomen dat je fouten kan maken.

Een goede bouwtekening heeft een materialenlijst zodat je van te voren weet wat je allemaal nodig hebt. Ook bevat het de afmetingen van alles wat je nodig hebt. Dus ook elk gaatje wat je moet boren. Wat bij veel bouwtekeningen nog wel eens wil ontbreken.

Wat echter het handigst is, is een duidelijk stappenplan en handleiding zodat er echt niks meer aan het toeval wordt overgelaten en je precies weet wat je moet doen.

Dit zorgt ervoor dat je sneller klaar bent en materiaal bespaart.

Daarom raad ik je aan om de website van Fred Schouten eens te bekijken. Hij heeft 10.000 bouwtekeningen inclusief handleiding. Dus je hoeft nooit meer te zoeken naar een bouwtekening op internet. Al veel mensen die ik ken zijn heel blij met dit product en hebben er veel profijt van inclusief ikzelf. Ik raad je zeker aan om eens een kijkje te nemen op de website.

Klik hier om naar de website van Fred Schouten te gaan >>

Natuurlijk zal dit product er niet voor zorgen dat je in een keer je al je klussen afrond. Daar zul je zelf ook genoeg inspanning moeten leveren en tijd voor moeten vrijmaken. Maar het maakt het wel een stuk makkelijker.

Hieronder is alvast een voorbeeld gegeven van een stappenplan dat ik zelf gebruik. Zodat je alvast een beetje uit de voeten kunt.

Stappenplan Boekenkast maken

Stap 1: Bedenken wat voor een boekenkast

Er zijn boekenkasten in vele soorten en maten. Ga na wat het beste bij jou huis past. Een grote boekenkast met veel tussenplankjes. Of juist een kleine boekenkast. Om wat inspiratie op te doen zijn hier alvast al een paar ontwerpen.

Zelf boekenkast maken Zelf boekenkast maken Zelf boekenkast maken Zelf boekenkast maken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals je ziet is er echt van alles mogelijk. En zijn de mogelijkheden eindeloos. Het wordt alleen beperkt door jou verbeeldingskracht. Dus laat je geest de vrije loop.

Stap 2: Bouwtekening

Als je eenmaal een ontwerp heb uitgekozen dan moet je een bouwtekening hebben. Hieronder staat een bouwtekening van een simpele boekenkast. Voor meer variatie klik op de boekenkast. Op deze website vind je veel meer bouwtekeningen van boekenkasten.

Zelf boekenkast maken
Bouwtekening boekenkast

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 3: Planken zagen

Zelf boekenkast maken is een grote klus. Het beste is om de boekenkast van multiplex te maken dit is redelijk stevig. Het juiste gereedschap is ook heel belangrijk. Gebruik om te zagen het liefst een afkortzaag of cirkelzaag. Zo gaat je project een stuk sneller en nauwkeuriger. Je kunt ook een normale zaag gebruiken maar dan ben je erg lang bezig.

Met een cirkelzaag moet je zorgen dat je een zaagblad gebruikt van carbide waar multiplex gezaagd mee kan worden en zaag met de goede kant van het multiplex naar beneden. Indien je een afkortzaag gebruikt neem dan een multiplex zaagblad met 80 tanden en houdt het multiplex andersom.

Zorg dat je alles goed van tevoren aftekent zodat je geen fouten maakt. De verticale planken worden de lange planken en de horizontale planken zijn de tussenplanken. Dit is het meest stevige. Zorg ook dat je voldoende ondersteuningsbalkjes maakt die in de hoeken van de hokjes komen. Dit om de boekenkast steviger te maken.

Stap 4: Het in elkaar zetten

Dit is nog een aardige klus maar goed te doen als je weet waar je op moet letten. Zorg eerst dat de onderkant aan de twee zijkanten vastzit.

Zelf boekenkast maken
Zijkant aan onderkant bevestigen

 

 

 

 

 

 

 

Daarna schroef je de achterwand ertegenaan en daar bevestig je vervolgens eerst de verticale balken aan.

Zelf boekenkast maken
Eerst de verticale en daarna de horizontale delen

Wanneer de verticale balken goed vast zitten kunnen de horizontale schotjes eraan gezet worden met de bijbehorende steunbalken. Zorg dat je kast op dat moment nog op de grond ligt zodat niet alles uit elkaar valt.

Maak ze eerst met houtlijm vast en vervolgens de schroeven erin boren om ze stevig vast te zetten.

Stap 5: De final touch

Het laatste wat nog test is de boekenkast mooi maken. Dit doen we door de kast te schuren. Zeker als je de kast nog wil verven moet je goed schuren zodat de verf later beter blijft zitten.

Daarna kun je de boekenkast eventueel nog verven. Gebruik eerst grondverf hierdoor komt je kast er beter uit te zien. Schuur hem dan nogmaals en verf hem dan voor de laatste keer met verf.

Daarna kan je hem lakken voor extra glans. Als de lak is opgedroogd kan je nog een tweede laag aanbrengen en eventueel een derde laag. Maar steek niet te veel tijd in heel veel lagen lakken want de meeste onnauwkeurigheden verdwijnen iets later.

Het zelf boekenkast maken stappenplan is klaar en ik hoop dat het gelukt is.

Genieten maar!

Dan is die eindelijk klaar en kan je er van genieten. Op deze manier blijft die nog jarenlang goed en zal het een echte toevoeging aan je huis worden. Waar jij al je boeken goed kan opbergen. Zo kan het echt een persoonlijk object worden.

Voor goede en complete bouwtekeningen voor van alles wat je maar kan bedenken kan je naar de site van Fred Schouten. Dit bespaart veel tijd en geld en je hoeft nooit meer te zoeken naar bouwtekeningen op het internet want hij heeft echt alles.

Klik hier om naar de website van Fred Schouten te gaan >>

Vond je dit artikel nuttig like het dan.

Heb je nog opmerkingen, vragen of vond je dit artikel handig. Geef dan een reactie.

Reacties worden gewaardeerd en feedback is altijd welkom!